Bahan-Bahannya
- 1 biji betik muda (lebih kurang 1.5 kg)
- 6 cawan air
- 3/4 cawan garam kasar
- 700 ml cuka makan
- 2 1/4 cawan gula pasir
- 4 - 5 biji cili padi (jika suka), dibelah dua
Cara membuatnya:
PENYEDIAAN AWAL :-
- Masak 6 cawan air dengan 3/4 cawan garam kasar hingga garam larut.
- Sejukkan sepenuhnya. Kupas betik, belah, buang biji dan hiris sederhana tebal, cuci, toskan dan letak dalam tupperware.
- Tuang air garam tadi dan biar terendam selama 2 hari.
PENYEDIAAN CUKA MANIS :-
- Didihkan cuka makan bersama gula pasir, kacau hingga gula larut, tapis dan biar sejuk sepenuhnya.
PENYEDIAAN JERUK BETIK :-
- Toskan betik tadi, bilas dengan air dan toskan.
- Sediakan bekas untuk jeruk betik, curah air panas dalam bekas2 tadi, buang dan toskan.
- Susun betik tadi dalam bekas (susun padat2), selit2kan dengan belahan cili padi (jika suka) buat hingga siap.
- Tuang cuka manis sehingga menutupi betik tadi.
- Tutup bekas dan biar beberapa minit. Lepas tu boleh lah makan..