Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap
- 100ml air
- Sedikit minyak (Menumis)
- Sedikit garam
Bahan-bahan : (Cincang Halus)
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Bahan-bahan : (Dihiris Halus)
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 4-5 biji cili padi
Bahan-Bahan : (Sos)
- 2 sb cili kisar
- 1 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 2 sb sos ikan
- 1 sk kicap manis
- 1 sb jus limau nipis/lemon
- 2 sb gula pasir
Cara-Cara :
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
- Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.
- Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.
- Tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih.