Bahan-bahan:
- 250 gram spiral - rebus dengan beberapa titik minyak - toskan
- 300 gram daging ayam tanpa tulang - rebus & tos - hiris-hiris
- 15 ekor udang harimau & kertas - rebus & tos
- 1/2 batang lobak merah - hiris bulat
- 2 biji tomato - cincang
- 4 ulas bawang merah - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1 sudu sos tiram
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu kicap pekat
- 1 susu serbuk pati ayam
- 300ml air rebusan ayam & udang
- 1 sudu tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
- 3 biji telur
- minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah serta bawang putih hingga garing.
2. Masukkan tomato cincang dan tumis hingga hancur.
3. Masukkan daging ayam dan udang. Gaul sebati.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap. Tuangkan air rebusan ayam dan udang. Biarkan
mendidih.
5. Masukkan spiral dan kacau rata.
6. Taburkan serbuk pati ayam.
7. Tuangkan air bancuhan tepung jagung.
8. Jika suka, sediakan satu ruangan berkuah dan pecahkan telur di dalamnya. Biarkan telur setengah
masak.
9. Spirals Hailam siap untuk dihidangkan.
10. Jika suka hidangkan bersama cili jeruk.