Proses Pertama ( Penyedian Daging ):
- Daging ~ 1/4 Kilo ( daging kotak/sejukbeku atau Daging Segar)
- Bawang Putih ~ 3 ulas
- Bawang Merah ~ 1 ulas
- Kicap Manis ~ 2 sudu Besar
- Sos Tiram ~ 1 sudu Besar
- Garam ~ 1 sudu Kecil
- Aji No Moto ~ ikut citarasa/boleh diganti sedikit gula
- Serai ~ 1 Batang
Cara Membuatnya:
- Daging kotak , defrost microwave 4 minit ,dicuci ,dan dibiarkan kering 10 minit atas suratkhabar lama.
- Dipotong nipis setebal daging burger.
- Bawang putih,Bawah Merah dan Serai,Garam,dan Aji diblender lumat
- Campurkan Kicap manis,Sos Tiram
- Akhirnya semua bahan digaul rata. Masukkan daging dan digaul rata.
- Masukkan dalam bekas bertutup.Perapkan dalam petisejuk minima 3jam.
Proses Kedua ( Sos untuk cicah )
- Cili padi/cabai melaka ~ 5 biji
- Cili Merah ~ 1biji
- Belacan
- Bawang puith ~ 2 ulas
- bawang Besar ~ 1biji besaiz kecil ( diameter 35mm)
- Gula ~ 1/2 sudu kecil
- Garam sedikit
- Aji sedikit
- Limau Nipis ~ 1biji
- Asam Jawa ~ 3 biji/ambil airnya sahaja
Cara cara:
- Bawang Putih,Bawang Besar,Belacan dibakar microwave 4 minit med high
- Masukkan kesemua bahan tadi kedalam blender dan blender lumat
- SIAP MASUKKAN KEDALAM BEKAS BERTUTUP
- (simpan ditempat yang selamat)
- SELEPAS 3 JAM ATAU LEBIH bolehlah dibakar sehingga daging masak...