Bahan-bahan :
– 1 ekor ikan raja(peacockbass) besar
– 10 biji tomato ceri
– 1 labu bawang besar - dipotong bulat
– 5 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
– Nenas - dpotong dadu
– 1/2 inci halia - dihiris nipis
– 2 sudu besar sos tiram
– 1/2 cawan sos cili
– Serbuk kunyit
– Garam dan gula
– Air
– Minyak masak
.
Cara penyediaan :
● Bersihkan ikan,kemudian lumurkan ianya dengan serbuk kunyit dan garam secukup rasa.
● Panaskan minyak secukupnya untuk goreng deep fry dan goreng ikan sehingga garing.
● Gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit/hangus.
● Angkat dan ketepikan.
● Panaskan sedikit minyak(ambil minyak gorengan tadi) dan tumis bawang putih,bawang besar yang dipotong dadu dan halia sehingga naik bau.
● Masukkan bahan sos dan tomato dan bawang hiris serta bahan sos.
● Kacau sebati,kalau ingin berkuah,masukkan sedikit air.
● Perasakan dengan garam dan gula dan kacau sebentar.
● Angkat dan bolehlah dituangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
● Boleh hiaskan dengan potongan daun bawang dan sup jika suka.
● Siap dihidangkan.