Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang):
- 150 gm kacang tanah- sangai, buang kulit dan kisar separa halus (kasar dan halus)
- 10 tangkai cili kering- kerat, basuh dan toskan.
- 5 tangkai cili padi akar (resepi mat dan Abbot 10-15 tangkai... K.An tak tahan pedas melampau, 5 tangkai pun dah berasap...)
- 7 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan -dibakar
- 2 inci isi cekur- (k,An tak letak sebab tak ada stok)
- 1 1/2 sudu besar udang kering- rendam 10 minit, toskan dan sangrai
- 1/2 sudu teh pati asam jawa Adabi + dengan 1/2 cawan air
- 1 sudu teh garam
- 5 sudu besar gula
- 1/2 cawan air
Bahan lain:
- 1 bungkus tempe- hiris nipis, gaul garam dan kunyit (campur sedikit air)- goreng
- 2 keping tauhu- goreng- hiris kecil
- tauge- buang ekor dan dicelur sebentar
- 3 urat kacang panjang, celur dan kerat 1 inci
- 1 ikat kangkung - celur
- 1/2 biji sengkuang- kupas, hiris panjang-panjang
- timun -hiris panjang-panjang
- jantung pisang, celur
- pucuk ubi- celur
*** celur dalam periuk berisi air dan 1 sudu besar minyak masak. Sayur nampak cantik dan jantung pisang tak lebam
cara membuat kuah:
- Goreng cili kering dan cili padi dalam 1/2 cawan minyak masak ,2-3 minit. Angkat dan toskan. Goreng juga bawang merah dan bawang putih hingga bahagian luarnya layu. Angkat dan toskan.
- Goreng tempe dan tauhu menggunakan kuali yang sama.
- Masukkan cili kering, cili padi, air asam jawa, ubi cekur, belacan dan udang kering ke dalam pengisar. Kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk. Licinkan baki bahan kisar dalam pengisar dengan 1/2 cawan air lagi. Masukkan ke dalam mangkuk.
Campurkan kacang tanah, garam dan gula. Kacau sebati