Bahan-bahan Yang diperlukan:
- Isi Ikan yang telah diasingkan dari tulang (Ikan Tenggiri @ Ikan Yu)
- Bawang Merah dan Halia (Agak2 la berapa banyak-bergantung dengan kuantiti isi ikan)
- Limau Kapas (bukan limau kasturi @ nipis.)
- Sayur Peria (optional)
- Lada besar (Penghias Hidangan)
- Garam, Ajinamoto, Gula secukup Rasa
Cara- Cara Buat :
- Siang ikan dan hiris isi ikan dengan ketebalan sederhana
- Masukkan Isi Ikan, Bawang, halia Dalam satu Tempat
- Perah limau kapas keatas campuran tadi (agak2 berapa banyak limau perlu bdasarkan kuantiti isi ikan)
- Biarkan seketika dalam 8-10 minit
- Masukkan Sayur Peria yang dihiris halus
- masukkan Garam, Ajinamoto, Gula secukup Rasa
- Tambah lagi keceriaan sajian dengan Lada Besar..
- Mahu lagi sedap masukkan dalam peti sejuk biar sejuk2 sikit..tak sejuk pun okay.