Bahan:
- 1 ekor ikan belais@belawis - seberat 600 gram
- 1 sudu sos ikan
- 3cm halia- hiris halus
- minyak
Bahan untuk pes:
- 10 biji cili kering - kisar
- 1 batang serai - kisar
- 3 biji bawang merah - kisar
- 3 biji bawang putih - kisar
- 1/2 cawan udang kering - kisar
- 1/2 cawan air bancuhan pati asam jawa
- 3 helai daun limau purut
- garam / gula / perasa
Cara:
1. Bersihkan ikan. Masukkan ikan dalam dulang pengukus.
2. Renjiskan sos ikan dan letakkan hirisan halia di atasnya. Kukus selama 10 minit.
3. Sementara itu panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
4.Masukkan bancuhan air asam jawa, garam dan gula. Biarkan masak dengan api perlahan.
5. Akhir sekali masukkan daun limau purut.
6. Buka tudung pengukus dan bubuh separuh pes tadi ke atas ikan. Tutup tudung pengukus. kukus lagi selama 5 minit.
7. Tutup api pengukus dan keluarkan ikan. Letakkan di atas pinggan.
8. Tuang lebihan pes tadi ke atas ikan.
9. Hidangkan semasa masih panas.