Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan gerut-gerut seberat 800gram - bersihkan
- 1/2 sudu teh pati asam jawa
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- sedikit garam
- aluminium foil secukupnya
Sambal Air Asam
Bahan-bahan:
- 1 labu bawang besar - hiris nipis
- 1 biji tomato - kupas kulit dan potong dadu
- sedikit belacan - jadikan serbuk
- 11 biji cili padi - hiris
- 1 biji cili hijau - hiris
- 1 sudu makan taucu manis
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 30ml air (jika suka boleh gantikan dengan perahan limau kasturi)
- garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Lumurkan ikan gerut-gerut dengan pati asam jawa, serbuk kunyit dan garam.
2. Bungkus rapi di daam aluminium foil. Panggang dalam oven hingga masak.
3. Campurkan kesemua bahan untuk Sambal Air Asam.
4. Hidangkan Ikan Gerut-Gerut Panggang bersama Sambal Air Asam.