Bahan-bahan (untuk batter):
- 250 gram tepung gandum - diayak
- 500 ml santan - boleh juga gunakan susu
- 1/2 sudu teh garam
- 2 biji telur gred B
- setitik pewarna kuning telur
- sedikit minyak dan simpulan daun pandan untuk mengglis acuan
Bahan inti:
- 300 gram daging kisar
- 2 sudu makan serbuk kari - bancuh dengan 3 sudu makan air
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 labu bawang besar - cincang
- 1 sudu teh serbuk pati ayam / garam - secukup rasa
- minyak
Cara menyediakan inti:
- Untuk sediakan intinya, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
- Masukkan pes kari dan tumis hingga harum dan seterusnya masukkan daging kisar.
- Kacau sebati daging kisar dan perasakan dengan serbuk pati ayam / garam.
- Masak hingga kering
- Angkat dan sejukkan.
Cara menyediakan batter:
- Bancuh bahan batter dengan telur dan santan. Adun hingga rata dan kemudian masukkan baki santan.
- Tuang batter ke dalam jug penyukat.
Cara memasak kuih cara:
- Panaskan acuan kuih cara.
- Sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan.
- Tuangkan batter hingga setengah penuh.
- Masukkan dengan cermat 1 sudu teh inti.
- Tuangkan lagi batter supaya tertutup intinya.
- Tutup acuan dengan tudungnya (atau tudung periuk) dan biarkan kuih masak perlahan-lahan.
- Cungkil tepi kuih dengan pencucuk dan angkat kuih yang masak dengan sudu.
- Ulangi hingga batter habis.