Bahan-bahannya:
- 3 cawan beras basmathi
- 4 1/2 cawan air
- 2 sb minyak zaitun
- 1 btg kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1 biji bawang besar - didadu
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 1 biji tomato - dikisar
- 1 sb rempah kabsa
- 1 biji capsicum merah - didadu
- 1 biji lemon - dipotong nipis
- 1 st saffron (boleh guna pewarna kuning)
- garam
- 1 st lada hitam + 1" halia ditumbuk dan dilumur pada ayam.
Cara-caranya:
- Panaskan minyak zaitun dalam periuk nasi dan goreng
- ayam hingga agak kekuningan. Keluarkan.
- Dalam periuk nasi tadi tumiskan kulit kayu manis, buah
- pelaga dan bunga cengkih sekejap.
- Masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga
- wangi.
- Masuk tomato, lemon dan rempah kabsa. Tumis sekejap.
- Masukkan ayam, capsicum dan beras. Kacau-kacaukan
- biar rata.
- Masuk air. Biar nasi masak seperti biasa.
- Bila nasi hampir kering, taburkan dengan saffron yang telah
- direndam dalam sedikit air suam.
Bahan untuk rempah kabsa :
- 1 sb bunga cengkih*
- 1 sb lada hitam*
- 1 sb jintan manis*
- 1 sb jintan putih*
- 1 sb ketumbar biji*
- 1 sb buah pelaga*
- 1 sb serbuk cili
- 1sb serbuk kunyit
Cara-caranya:
- Goreng bahan bertanda * hingga wangi dan dikisar atau ditumbuk hingga halus. Kemudian digaulkan bersama
- serbuk cili dan serbuk kunyit.
Nota:
- Nasi kabsa ini dimakan begitu sahaja bersama sosnya.
- Oleh itu rasa garamnya mesti cukup tapi dah puasa maaflah
- terima ajelah apapun rasanya. Aku sediakan sekali dengan
- ayam goreng. Namun tekak orang kita ni mesti nak makan
- nasi macam ni dengan kuah. Kalau nak, buatlah suka hati
- lauk iringannya.
Bahan untuk sosnya yang dikisar halus :
- 1 biji tomato
- 1 biji capsicum hijau
- sedikit batang ketumbar
- gula, garam, jus lemon