Bahan-bahan:
- 1 tin besar ikan sardin - saya gunakan keluargan ADABI
- 1 labu bawang besar - hiris kasar
- 2 biji tomato - cincang
- 4 helai daun limau purut
- 1 batang serai - dititik
- 1/2 cawan bancuhan air asam jawa
- garam / gula / perasa pilihan
- minyak
Bahan kisar:
- 15 biji cili kering
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- sedikit halia
- sedikit belacan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan tomato cincang, serai dan bancuhan air asam jawa. Masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan ikan sardin, bawang besar, dan daun limau purut.
4. Masak sehingga kuah pekat.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.