Bahan-Bahan (Ayam Grill):
- 1 ekor ayam (potong 4)
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
- 1cm halia(tumbuk kasar)
- sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
- Sedikit olive oil/minyak masak
Cara-caranya:-
- Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
- Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
- Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.LiNa Pg guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
- Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
- Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
- Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best
- Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
RESEPI MUSHROOM SOS
Bahan-Bahan:
- Cendawan butang
- 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
- Sedikit kiub ayam
- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
- 1/2 tin air (guna tin prego tu)
- Sedikit minyak
Cara-Caranya:-
- Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
- Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
- Masukkan sos carbonara.Tambah air.
- Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
- Sesuaikan rasa.Tutup api