Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
- 2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
- 4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai) ambe pun
- 2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah) - ambe guna hijau je
- sedikit gula dan garam secukup rasa
- 4 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan B (dicampur, jadikan sos):
- 3 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar pes tomyam
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 biji limau nipis - ambil jusnya
- daun sup - dihiris halus-halus
Cara Memasak:
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
- Tumiskan bahan A sampai wangi.
- Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
- Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
- Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
- Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
- Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.