Bahan-bahan:
- ayam
- 1 ketul dada ayam
- 1/2 sudu lada hitam ajishio
- minyak zaitun xtra virgin
- secubit garam
- 2 batang jejari ketam dibelah tiga memanjang
- 5 tangkai bayam diambil daunnya
- 1 sudu kecil serbuk stok ayam
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air.
bahan kentang:
- 2 biji kentang kecil atau 6 biji baby potato
- secubit garam
- sedikit lada hitam
- 1 sudu kecil parsley kering
bahan sayur:
- 3 helai kubis panjang
- 2 batang kacang panjang
- 1/2 biji tomato dibuang biji dan dadu kasar
- 1 biji bawang besar didadu kasar
- 1 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 sudu besar butter
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/2 cawan freshmilk
- 1 cawan air
- garam secukupnya
Cara memasak:
Ayam:
- Dada ayam dibelah dua dan diketuk nipis. Perapkan dengan lada hitam dan garam.
- Lumurkan dengan minyak zaitun.
- Daun bayam direbus lembut bersama sedikit air, garam dan serbuk stok ayam. Blender halus. Masak semula dan masukkan tepung jagung. Masak sehingga pekat. Kalau kurang pekat tambah sedikit lagi tepung jagung. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
- Ambil ayam, bentang. Sapukan seluruh permukaan dengan pes bayam. Letak jejari ketam disebelah tepi dan gulung kemas. Cucuk dengan lidi atau toothpick.
- Bakar di atas grill pan dengan api kecil.
Kentang:
- Rebus kentang sehingga 3/4 masak.
- Toskan. Gaul dengan garam, lada hitam, daun parsley dan sedikit minyak zaitun.
- Bakar atas grill pin sehingga masak.
Sayur:
- Potong sayur ikut suka.
- Panaskan butter. Masukkan tepung. Kacau rata supaya tidak berketul. Masukkan bawang putih dan bawang merah.
- Tambah air dan kacau rata. Tambah susu dan kacau rata.Masuk garam. Masukkan kacang dan bila hampir empuk masukkan pula kubis panjang.
- Padamkan api dan taburkan tomato.
Hidanglah ikut kreativiti anda.