Bahan-bahan Bebola Daging:
- 600 gram daging cincang
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu besar lada putih
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 2 hiris halia [ditumbuk halus]
- 4 ulas bawang putih [ditumbuk halus]
- 1ulas bawang besar [ditumbuk halus]
- 1 biji telur
- garam secukupnya
Bahan-bahan Masala:
- 2 biji tomato
- 1 ulas bawang besar [dihiris]
- 3 ulas bawang putih [ditumbuk]
- 1 sudu besar pes tom yam
- tomato puree
- sos cili
- 5 sudu besar pati limau
- garam, gula secukupnya
- sedikit air
Cara-Cara memasak bebola:
- campur semua bahan-bahan dan gaul sehingga sebati
- didihkan air dalam periuk dan masukkan isi daging cincang yang telah dibulat-bulatkan seperti bebola ketika air sedang mendidih.
- tunggu sehingga bebola itu timbul dan tos kan.
Cara-Cara memasak kuah Masala:
- panaskan kuali dan letak minyak
- masukkan bawang putih dan bawang besar dan goreng sehingga naik bau.
- masukkan bahan-bahan lain dan masak sehingga pecah minyak dan masukkan sedikit air.
- akhir sekali, masukkan bebola yang dah siap direbus tadi ke dalam kuah masala.
Nota:
- kalau nak daging tu lbeh keras, goreng dulu sebelum masukkan dalam kuah masala.