Bahan-bahannya:
- 600 gm daging (dipotong nipis)
- 1/2 cawan buah prun (dibuang biji dan dimesin halus)
- 5 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar cili mesin
- 2 sudu besar rempah kari
- 4 sudu besar minyak
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
- 4 ulas bawang putih*
- 10 ulas bawang merah*
- 2 inci halia*
(bahan bertanda* - dihiris)
Cara Memasak:
- Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
- Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
- Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani.