Bahan-bahan :
- 500 gram labu atau 4 ruas labu.
- 1 batang serai,dititik.
- 1 sudu besar udang kering.
- 1 cawan santan cair.
- 3 cawan santan pekat.
- 1 biji cili merah,dipotong.
Bahan untuk ditumbuk halus :
- 3 biji bawang merah.
- 1 cm kunyit hidup/kunyit segar.
Cara penyediaan :
- Kupas kulit labu dan potong kepada bentuk kiub yang besar.
- Basuh bersih.
- Masukkan labu dan bahan yang ditumbuk halus di dalam periuk dan masak bersama santan cair di atas api perlahan sehingga empuk.
- Anggaran 5-10 minit,bergantung kepada saiz labu.
- Masukkan pula santan pekat dan serai yang diketuk.
- Masak diatas api yang perlahan sehingga santan pekat mendidih.
- Perlu kerap dikacau kuah supaya tidak berketul.
- Tetapi hati-hati mengacau supaya ketulan labu tidak hancur.
- Apabila labu sudah masak angkat dan hidang.
- Siap dihidangkan.