Bahan-bahannya:
- Satu paket Mee Hoon - direndamkan dahulu kemudian di toskan.
- Rempahnya
- 3 Biji Bawang Besar
- 4 Biji Bawang Putih
- 4 sudu besar towcho
- 5 sudu besar cili kisar (gunakan chili kering di kisar)
- 2 sudu besar udang kering
- Bahan2 semua di kisar halus.
- garam & gula (secukup rasa)
- Air Assam (semangkok)
- Semangkok santan (...asingkan semangkok santan pekat) atau (1 kotak - santan kara, gunakan separuh saja dulu.)
Bahan-bahan untuk sajian atas mee siam:
- 5 biji Limau Kasturi
- Tahu dipotong kechil dan di goreng
- Daun Kuchai - di potong kechil2
- Udang hidup - 500gm (di goreng dengan kulit nya di tepikan) Kepala udang dikisar halus. Perahkan jus air udang ke dalam mangkok untuk di campurkan dengan rempah untuk di masak sama.
- 4 biji telur rebus (di potong empat)
- Sedikit Taugeh
- Bawang goreng
Cara Memasaknya:
- Goreng rempah sampai wangi, bersama jus udang.
- Bubuh setengah mangkok santan pekat.
- 2 cawan air,
- Gula & garam secukup rasa.
- Bila menidih(bahagikan dua) 1/2 untuk kuah nya.
- Tambahkan santan cair, cili dan 3 cawan air kepada kuali / periok
- garam dan gula (secukup rasa)
- Kuah sudah menidih, buburkan mee hoon & taugeh, gaulkan sampai sebati.
- Mee Hoon akan meresap kuah tadi menjadi merah jambu.
- Bubuh separuh udang hidup kedalam mee hoon, sedikit daun kuchai, di gaulkan.
Rempah untuk kuahnya:
- masakkan semula 1/2 rempah kuah tadi, tambahkan santan cair,
- 3 cawan air dan 1 assam keping bersama chili kisar(2 sudu besar) garam dan gula secukup rasa. Masak hingga mendidih.
- Mee Siam di sajikan bersama udang hidup, taburan daun kuchai, bawang goreng dan tahu goreng, 2/3 sudu besar kuah.
- Letak 1/2 biji telur rebus dan limau kasturi.
- Perah jus limau untuk meningkatkan rasa-nya.
- Sedikit Sambal tumis jika perlu.