Crust:
- 10 keping biskut marrie - dikisar (resipi asal guna graham crackers)
- 3-4 sudu besar butter/marjerin - cairkan
Filling:
- 500g cream cheese
- 3/4 cawan gula halus (sy kurangkan sikit)
- 2 biji telur (sy guna gred A)
- 1 sudu teh parutan kulit lemon (sy tak guna)
- 1 sudu besar jus lemon (sy tak guna)
Cara menyediakan crust:
- Alas 24 acuan muffin saiz sederhana dengan papercup. Ketepikan.
- Satukan biskut marrie dan butter secukupnya dan gaul hingga rata (guna butter secukupnya sekadar untuk melekatkan biskut marrie yang dihancurkan).
- Masukkan sedikit adunan ini ke dalam setiap papercup biar menutupi bahagian dasar papercup.
- Tekan sedikit adunan ini dan bakar pada suhu 175 darjah selama 8 minit.
- Sementara itu bolehlah sediakan filling.
Cara menyediakan filling:
- Satukan semua bahan-bahan untuk filling dan pukul hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam papercup yang berisi crust. Isi hingga hampir penuh.
- Bakar pada suhu 175 darjah selama 15 minit. Keluarkan dari oven dan biar hingga sejuk.
- Jika suka boleh letakkan topping yang digemari di atas ciskek. Saya guna strawberry dan blueberry fruit filling (boleh didapati di kedai barangan bakeri) sebagai topping.
- Sejukkan di dalam petiais sebelum dihidangkan.