Bahan-Bahan :
Bahan-bahan(Untuk nasi).
- 5 cawan* beras basmathi (or Beras Puteri).
- 1 cawan ghee (minyak sapi).
- 1 sudu teh buah pelaga.
- 1 inci kayu manis.
- 5 bunga lawang.
- 1 sudu teh jintan manis.
- setengah sudu teh koma koma (saffron).
- 6 ulas bawang putih -hiris halus.
- 10 ulas bawang merah - hiris halus.
- 1 inci halia - hiris halus.
- 5 sudu makan rempah beriyani (pes).
- Segenggam gajus.
- Segenggam raisins.
- 5 cawan air.
- Garam secukup rasa.
(*cawan = cawan kopi) Bahan untuk lauk :
- 1 kilo daging batang pinang,potong anggaran 6x6x5 cm.
- 5 biji kentang (belah dua).
- 8 biji telur rebus keras.
- Setengah cawan ghee (minyak sapi).
- 1 sudu teh buah pelaga.
- 1 inci kayu manis.
- 5 bunga lawang.
- 1 sudu teh jintan manis.
- 2 biji bawang besar (yang kuning),hiris.
- 5 ulas bawang putih - kisar.
- 10 ulas bawang merah - kisar.
- 1 inci halia - kisar.
- 6 sudu makan rempah beriyani (pes).
- Segenggam gajus.
- Segenggam raisins.
- Air - cover daging + 1 - 2 cawan extra.
- Tairu (perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit)/1 cawan yoghurt.
- Garam secukup rasa.
- 1 atau 2 sudu makan tomato puri.
Cara penyediaan :
Cara memasak nasi:
- Pijarkan minyak sapi.
- Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan jintan manis sampai berbau harum.
- Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau.
- Seterusnya masukkan beras dan kacau rata.
- Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata.
- Masukkan saffron,gula dan garam,kacau rata.
- Kecilkan api.Masak beras sehingga separa masak.
Cara memasak lauk :
- Pijarkan minyak sapi,tumiskan bawang besar,bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau.
- Masukkan pes beriyani dan biar terbit minyak.
- Masukkan daging dan kentang dan air (1 inci atas paras daging & kentang).Didihkan.
- Kecilkan api dan masak hingga daging empuk.
- Masukkan bahan bahan lain dan 3 - 4 cawan air lagi.
- Kacau rata.
Peralatan:
- Alat kukusan
- Kain muslin, untuk mengalas kukusan.
- Kain kapas yang agak panjang (3 meter).
- Kanji/perekat (masak tepung kanji).
Cara penyediaan :
- Masukkan lauk yang separa masak kedalam periuk kukusan (tempat yang selalunya kita bubuh air).
- Tambahkan anggaran secawan air jika perlu dan gaul rata.
- Alaskan periuk mengukus dengan kain muslin (buat 3 layers)
- Masukkan nasi yang separuh masak ke dalam bekas kukusan
- Tutupkan pengukus,Letak periuk mengukus atas periuk kukusan yang berisi lauk
- Celupkan kain kapas dengan kanji
- Lilitkan kain tersebut pada bahagian di antara periuk dengan pengukus.
- Pastikan iktannya agak kejap.
- No steam should be able to escape.
- Letak atas api yang perlahan
- Masak sehingga lebih kurang 1 jam
- Buka lilitan dan buka tutup pengukus
- Dengan menggunakan garpu,gemburkan nasi yang sepatutnya sudah masak by now.
- Kalau nasi masih belum masak,ulangi proses kukusan.
- Tambah air untuk lauk jika perlu.
Cadangan Hidangan:
- Sendukkan 4 senduk nasi ke dalam pinggan hidang yang besar, ratakan
- Letakkan 4 ketul daging, 4 ketul kentang dan 4 biji telur di atas nasi tersebut
- Sendukkan 4 senduk nasi lagi untuk menutup lauk tersebut
- Taburkan bawang goreng, daun saderi, daun bawang dan hati ayam yang telah digoreng garing dan dicincang.
- Kuah beriyani tadi di hidangkan berasingan
- Selain itu acar buah juga boleh dijadikan hidangan sampingan
Tambahan:
- Memasak nasi biryani gam ini perlu dicuba beberapa kali untuk dapatkan kepekatan kuah yang tepat.
- Kalau first time, perlu di check selalu lauknya,kalau agak kering, tambahkan air,gaul rata dan sambung proses mengukus.