Bahan-bahan:
- 1 kg daging, direbus empuk bersama halia dan sedikit garam
Bahan kisar untuk perapan
- 2 batang lengkuas lengkuas
- 1 batang halia
- 3-4 ulas bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji buah keras
- 3 batang kunyit hidup
- 1 senduk cili kering direbus dan kisar
- 3 sudu besar sos tiram
- sedikit garam dan gula
Cara penydediaan:
- Daging rebus, ditoskan dan diperap dengan bahan perapan. Boleh potong kecil-kecil daging tu jika suka.
- bakar sekejap sehingga bahagian luar sedikit garing. Jangan terlalu lama kerana daging telah lembut semasa direbus. Boleh bakar pakai kuali ajaib atau pakai kuali non stik. Letak sedikit minyak.
- Hidangkan bersama nasi putih dan air asam atau sambal kicap.