Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
- 2 sudu kecil garam*
- 1 sudu besar serbuk kunyit*
- 1 sudu besar rempah kari*
Caranya:
- ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam
- serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jangan garing sangat)
- Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu
Bahan Untuk Masak Nasi:
- 1 sudu rempah kari
- 1 inci halia-tumbuk kasar
- 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
- 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
- 1/2 labu bawang besar-potong dadu
- 2 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- sedikit kiub ayam
- sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
- 2 bay leaves/ daun ketumbar
- 4 cawan beras basmathi-cuci toskan
- 4 1/2 cwn air
- 1/2 cwn susu cair
Cara-Caranya:
- Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
- Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
- Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
- Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad. Dan sup.