Bahan-bahan:
- 300 gram rebung
- 250 gram udang
- 3 batang serai – diketuk
- 3 helai daun kunyit – disiat
- 1 keping asam keping
- 1 liter santan cair
- 1 biji santan
- Garam dan gula secukupnya
Bahan yang perlu dikisar :
- 20 biji cili padi atau ikut tahap kepedasan
- setengah inci kunyit hidup
- 8 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
Cara-cara memasak:
- Bersihkan rebung dahulu dan direbus sekejap.Selepas direbus perlulah ditoskan
- Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar, santan serta serai ke dalam periuk kemudian kacau sehingga sebati
- Kemudian masukkan rebung, garam dan masak lagi hingga keluar minyak
- Jika sudah masak bolehlah ditutup apinya.
- Siap untuk dihidangkan
P/s:
- Resepi Rebung Masak Lemak Cili Api Pedas lebih sedap jika dimasak dengan menggunakan santan segar.Selain itu,kuahnya perlulah sentiasa di kacau atau dilimbuk supaya kuahnya tidak berbiji-biji.