BAHAN-BAHAN :
- 8 ekor ikan keli - dibersih lumur dengan garam /kunyit dan digoreng sampai garing
- 2 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
- 1 sudu kecil gula-blh tambah ikut selera sendiri
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR atau TUMBUK HALUS :
- 12 biji cili api - kalau nak pedas tambah la lagi
- 3 biji bawng merah
- 1 ulas bawang putih
- 2cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
- Goreng ikan keli sampai garing kemudain angkat dan tos bila ikan dah sejuk keluarkan semua tulang-tulang ikan dan kepala ikan sekali hanya ambil isi yang nak dimakan.
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar , masukkan asam keping , gula dan biarkan cili masak dan sambal menjadi harum.
- Masukkan bawang besar yang dimayang nipis kacau sekejap sampai bawang menjadi sedikit layu dan masukkans emua isi ikan keli goreng tadi . Masukkan garam kemudian kacau semua bahan sampai mesra , bila bawang besar dah layu boleh la ditutup api dapur.