Bahan-bahan:
- 250 gram vermicelli - rendam hingga lembut, kemudian tos dan jika suka gunting supaya tidak terlalu panjang
- 400 gram daging ayam bahagian dada - potong dadu
- 200 gram udang kertas - bersihkan dan buang kulit
- 1 genggam black fungus - rendam sehingga kembang dan potong 2
- 4 kuntun cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan hiris nipis
- 1 batang lobak merah - potong kecil memanjang
- 3 biji bawang putih - pecahkan dan cincang
- 1 labu bawang besar - cincang
- 1 sudu makan sos tiram
- 1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
- 1 sudu makan serbuk pati ayam Tumix
- minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan.
2. Masukkan daging ayam bersama lobak merah dan cendawan shiitake. Goreng hingga masak.
3. Masukkan udang dan black fungus. Balik-balikkan sehingga udang berubah warna.
4. Masukkan sos tiram dan lada putih serta vermicelli.
5. Gaul sebati sehingga bahan menjadi kering.
6. Perasakan dengan serbuk pati ayam Tumix atau perasa pilihan yang lain.
7. Gaul sekali lagi dan tutup api.
8. Hidangkan bersama hirisan daun sup dan cili merah
9. Sediakan bersama sambal kicap untuk rasa yang lebih enak.