Bahan kisar :
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1/2" halia
- 4 biji buah pelaga
- 2" kulit kayu manis
- sedikit lada sulah
*Kisarkan bahan-bahan ni dan asingkan 1 sb untuk buat inti bol dan selebihnya untuk buat kuah.
Bahan untuk kuah :
- 2-3 ketul tulang lembu (ketulan yang kecil)
- 500 ml air
- 2 sb kicap lemak manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2" kulit kayu manis
- garam
Cara Penyediaan:
- Tumiskan bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis hingga hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar yang telah diasingkan tadi untuk kuah. Tumis lagi hingga naik bau.
- Lepas tu masukkan tulang lembu, air, kicap dan garam. Biarkan mendidih.
Bahan untuk inti :
- 200 gm daging cincang
- garam
*Tumiskan 1 sb bahan kisar tadi hingga naik bau. Masukkan daging cincang dan garam. Masak hingga kering.
Bahan untuk bol :
- 300 gm kentang
- 2 sb tepung gandum
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit air
- garam
Cara Memasak:
- Kentang dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan. Toskan. Tumbuk kentang goreng itu dan bulat-bulatkan. Isikan inti daging dan bulatkan semula. Besar tu ikut sukalah. Kalau nak buat sebesar bola golf pun ok...makan sebiji dah cukup.
- Tepung gandum dicampurkan sedikit air bersama serbuk kunyit dan garam. Campur air sikit-sikit. Beter tu mestilah pekat sedikit daripada beter goreng pisang.
- Celupkan bol tadi ke dalam beter dan goreng dalam minyak banyak hingga garing. Toskan.
Cara menghidang :
- Letakkan 2 biji bol kentang ke dalam mangkuk.
- Tuang kuah dan taburkan daun sup, bawang goreng, cili merah hiris, bawang besar hiris dan timun
Nota Kaki:
- Kalau nak makan dengan nasi pun boleh juga ni.