Bahan-bahan gyoza:
Untuk Skin:
- 250g tepung gandum
- 1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
- 1/4 sk garam
- Extra tepung gandum utk canai
- 1/2 sudu kecil baking powde (saya tambah)
Untuk Inti:
- 250g daging kisar/ ayam/ udang (saya guna 200 grm daging hancur)
- 1/2 genggam daun kucai - potong kecil (saya ganti dgn daun bawang)
- 50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
- 1 sudu makan halia parut
- 2 sudu makan bawang putih parut
- 1sk minyak bijan (saya guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
- 1sk gula
- 1/4 cawan bawang besar - potong dadu
- Daun negi - jika suka (tak masuk)
- garam dan pepper
- Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling
- 1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (saya stim guna air tampa tepung jagung)
- untuk tambah shredded carrot and mushroom
Cara-cara:
- Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (saya rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dengan tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (saya gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - saya guna ready-made dumpling skin
- Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
*Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.
Bahan-bahan Dumpling Dipping Sauce:
- 1/4 c kicap manis
- 1/2 icnh halia- tumbuk
- 1 ulas bawang putih- tumbuk
- 2 bj cili padi- tumbuk
- 1 sb vinegar- saya guna apple cider vinegar
- 1 sb minyak bijan
Cara-cara:
- campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati.