Bahan :
- 1 ekor ikan talapia
- garam secukup rasa
- sedikit lada putih
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :
- Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman ikan tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan.
- Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
- Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
- Goreng talapia hingga garing dan masak.
- Angkat dan toskan.
- Letak dalam pinggan hidangan.
**saya cuma goreng garam kunyit je
Bahan Sos :
- 1/4 cawan sos tiram Maggi
- 3 sudu besar sos plum
- sedikit kiub ikan bilis
- 1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
- 4 ulas bawang putih - cincang halus
- cili padi - ikut pedas dicincang halus
- 1/2 biji bawang besar - potong bulat2
- 1 tangkai daun bawang - potong2
- sedikit gula dan garam jika perlu
- sedikit air panas
Cara memasak :
- Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
- Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
- Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi.
- Sedia dihidang..