Bahan A:
- 1 kepala ikan - saiz besar (saya gunakan 1 ekor ikan)
- 1/2 cawan asam jawa - bancuh dengan air
- 1/2 tin susu cair
- 5 biji bendi
- 2 biji tomato
- 2 biji terung - saya tambah sendiri
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 sudu makan garam
- sedikit gula -saya tambah sendiri
Bahan B:
- 2 sudu teh halba
- 1 sudu teh biji sawi
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 tangkai daun kari
- 1/2 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
Bahan C:
- 4 ulas bawang putih - dimayang
- 3 biji bawang merah - dimayang
- 1 1/2 inci halia - Amie hiris halus
- 2 sudu teh serbuk ketumbar
- 2 sudu makan jintan manis - saya gunakan 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu makan jintan putih - saya gunakan serbuk jintan putih
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 1 sudu makan serbuk lada hitam - bancuh dengan 2 sudu makan air panas
- 1/2 cawan kelapa parut - goreng (sangan) sebentar dan tumbuk kasar
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis Bahan B sehingga berbau harum.
2. Masukkan bahan C dan tumis sehingga berbau harum, kemudian masukkan kepala ikan / ikan.
3. Tutup periuk sebentar supaya air ikan keluar dan masukkan air asam jawa.
4. Masukkan susu, sayur-sayuran dan garam (serta gula).
5. Masak dengan api kecil selama 12 minit.
6. Sedia dihidangkan.