Bahan-bahannya:
- 1 bungkus mee kuning - dicelur
- 1/2 biji timun - dipotong halus
- 2 keping tauhu - digoreng dan dipotong nipis
- 1 biji kentang - dipotong berbaji dan digoreng
- 1 keping ayam - digaram-kunyit, dilumur tepung dan digoreng
- 2 biji telur - direbus
Bahan dan cara buat kuah rojak
- 3/4 cawan kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar
- 2 sb tepung kentang - untuk pekatkan kuah
- 1 cawan air
- 1/2 sb gula
- garam
- minyak
bahan yang dikisar :
- 5 tangkai cili kering
- 1/2 biji bawang besar (saiz kecil)
- 1 ulas bawang putih
- 1 sb udang kering
Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masuk kacang tanah, serbuk roti, air, garam dan gula.
Masak hingga pekat.
Bahan dan cara buat kuih rojak
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 st baking powder / yis
- beberapa ekor udang
- sejemput tauge
- serbuk kunyit
- garam
- air - ikut kepekatan adunan
Cara Memasak:
- Gaulkan tepung gandum, baking powder dan telur.
- Masuk air sedikit demi sedikit sehingga menjadi seperti
- buat jemput2.
- Masuk garam, serbuk kunyit dan tauge.
- Ambil sesenduk adunan tadi dan letakkan seekor udang
- lalu digoreng hingga garing.
- Lepas tu dipotong-potongkan kuih rojak tu.
Nota:
- Masa nak makan, letakkan semua bahan yang telah disiapkan tadi dalam pinggan dan curahkan kuah.