Bahan-bahan untuk 2 orang:
- 1.5 pot beras
- 2 ketul ayam
- 3 pokok daun sup
- 6 ulas bawang putih
- 6 sb minyak zaitun
- 2 sb kicap pekat
- 1 biji limau nipis - ambil jus
- garam
- segenggam cili padi
- belacan secukup rasa
- hirisan tomato/timun/daun salad
Cara-cara:
- Kisar daun sup, 4 ulas bawang putih, minyak zaitun & garam tapi jangan terlalu halus. Jika perlu, masukkan sedikit air sekadar cukup untuk blender berfungsi. Bahagikan pes hijau ini kepada 3 bahagian.
- Tanggalkan kulit ayam (jangan dibuang, kulit ayam akan diguna untuk memasak nasinya). 1 bahagian pes hijau dilumurkan pada ayam dan perapkan dalam 1/2 jam. Kemudian, panggang ayam itu.
- Untuk membuat nasinya : Panaskan periuk nasi dan masukkan kulit ayam. Masak sehingga keluar minyaknya dan kulit ayam bewarna perang. Masuk beras dan air (sukatan air ikut arahan pada label beras). Setelah nasi masak, gaulkan 1 bahagian pes hijau tadi ke dalam nasi dengan menggunakan garpu.
- Untuk membuat sambal : Tumbuk cili padi, 2 ulas bawang putih, belacan, garam & gula. Setelah lumat, perahkan jus limau nipis & 1 sudu makan minyak zaitun. Kemudian, masakkan sambal atas api sederhana selama 5 minit.
- Untuk menghidang, sendukkan nasi, atur sayur2an dan sambal ke dalam pinggan, beserta ayam. Untuk setiap ketul ayam, sapukan baki pes hijau ke atasnya, beserta 1 sudu makan kicap pekat.