Bahan-bahan:
- 3 cawan nasi putih
- 2 batang serai - hiris halus
- 15 helai daun kesum - hiris halus
- 10 biji cili padi kampung - hiris nipis
- 1 kuntum bunga kantan - hiris halus
- 3 sudu makan budu
- 3 sudu makan minyak
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
Bahan tumbuk:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
Bahan hiasan:
- telur goreng mata kerbau
- ikan bilis goreng
- kacang gajus goreng
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan nasi putih dan gaul sebati.
3. Masukkan serai, daun kesum, bunga kantan dan budu. Gaul rata dan tambahakan serbuk pati ayam sebagai pelengkap rasa.
4. Akhir sekali taburkan cili padi dan gaul sekali lagi.
5. Hidangkan bersama telur goreng mata kerbau, taburan ikan bilis goreng dan kacang gajus.