Bahan A:
- 500 gram beras jenis panjang - cuci - toskan
Bahan B:
- 12 cawan air
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 1 helai daun pandan
- 3 sudu teh garam
- 1 sudu teh air kapur
Bahan C:
- 2 ulas bawang merah - mayang
- 2 sudu besar minyak sapi atau minyak jagung
Cara:
- Satukan Bahan B di dalam periuk dan jerang di atas api. Apabila mendidih, masukkan beras dan biarkan mendidih selama 5-10 minit. Buang air sehingga kering.
- Masak di atas api perlahan atau masukkan ke dalam periuk nasi elektrik dan biar hingga masak. Sekiranya nasi terlalu lembut, tuskan. Basuh dengan air sejuk dan keringkan dengan api perlahan.
- Tuang Bahan C ke dalam kuali dan goreng bawang hingga kekuningan. Tuang ke dalam nasi dan tutup periuk. Sebelum menghidang, kacau nasi hingga rata.
Gulai Ikan (Gulai Kepala Ikan)
Bahan-bahan:
- 600 gram kepala ikan kegemaran - Amie gunakan isi ikan
- 50 gram serbuk kari
- 1 sudu teh serbuk cili
- 50 gram asam jawa - perahan pertama dengan 1 cawan air & perahan kali kedua dengan 2 cawan air
- 1 biji tomato - belah 4
- 300 gram bendi - goreng separuh masak
- 2 pokok daun bawang - potong 3cm panjang
- 2 tangkai cabai hijau - belah 2 jangan putus
- garam secukup rasa
- 1 cawan kelapa parut - perahan pertama dengan 1/2 cawan air (pati) & perahan kali kedua dengan 2 cawan air (kemencar)
Bahan tumbuk:
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Bahan penumis:
- 4 biji bawang besar - mayang
- 2 ulas bawang putih - mayang
- 1 sudu teh halba campur
- 2 tangkai daun kari
- 5 sudu besar minyak
Cara:
- Bersihkan ikan. Potong ikut kegemaran anda.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan penumis hingga kekuningan. Masukkan bawang tumbuk, sedikit pati santan dan serbuk kari. Gunakan api perlahan. Kacau hingga wangi.
- Masukkan baki pati santan dan 1 cawan santan kemencar. Masak dengan api perlahan sehingga naik minyak.
- Masukkan 1 cawan santan kemencar dan perahan asam jawa kedua. Kacau dan biarkan mendidih.
- Masukkan tomato dan ikan. Kuatkan api.Selepas 5 minit masukkan bendi, cabai dan daun bawang serta garam, secukup rasa. Hidangkan panas bersama nasi atau roti.