Bahan-bahan:
- 1 biji petola - buang kulit dan potong ikut citarasa
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 10 ekor udang kertas - bersihkan dan belah belakang
- 1 biji kentang - kupas dan potong wedges
- 1 batang lobak merah - buang kulit dan potong ikut suka
- 2 papan petai - buang kulit
- 1 biji cili merah - hiris kasar
- 1 biji cili hijau - hiris kasar
- 3 biji bawang putih - pecahkan dan cincang
- 1/2 labu bawang besar - cincang
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 batang serai - dititik
- minyak
- garam / perasa pilihan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi dan layu.
2. Masukkan serai, cili merah dan cili hijau, udang, kentang dan lobak. Kacau rata.
3. Tambah secawan air dan tutup kuali.
4. Apabila kentang telah empuk, masukkan santan pekat, dan serbuk kunyit.
5. Apabila kuah mula mendidih masukkan petola dan petai. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.
6. Tambahkan garam / perasa pilihan jika petola dan petai telah berubah warna.
7. Tutup api.