Bahan-bahan:
- 1kg siput sedut (buang ekor)
- 1 kuntum bunga kantan (belah 4)
- 2 tangkau daun kesum
- 1/2 sudu pati asam jawa
- garam & gula
- 250 ml air
- minyak
Bahan kisar:
- 10 biji lada kering
- 5 biji bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1cm belacan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan seketika.
3. Masukkan bancuhan pati asam jawa.
4. Masukkan siput sedut dan balik-balikkan sebentar.
5. Masukkan air dan biarkan mendidih atau sehingga siput sedut masak.
6. Bubuh garam dan gula secukup rasa.
7. Siput sedut masak asam pedas sedia untuk dihidangkan.