Bahan-bahan:
- 6 ketul daging ayam
- 1 cawan hirisan betik muda
- 3 batang kucai - potong 3cm panjang
- 1 inci halia muda - hiris halus
- 2 ulas bawang putih - pecahkan
- 1 labu bawang merah - belah 6
- 1/2 sudu teh lada putih / hitam - tumbuk (pilihan dengan halia - tapi untuk ibu menyusu, kurangkan jumlah atau tidak perlu bubuh)
- sedikit bawang goreng
- 600ml air
- garam / perasa pilihan
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan halia, bawang putih dan bawang besar serta daging ayam.
2. Biarkan mendidih sehingga daging ayam hampir empuk.
3. Masukkan betik muda, lada putih / hitam. Masak lagi selama 7 minit.
4. Masukkan garam / perasa pilihan dan daun kucai.
5. Tutup api dapur dan sedia dihidang panas bersama taburan bawang goreng.