BAHAN (A) :
- 3 BATANG SERAI DIKETUK
- 2 BIJI BUAH PELAGA
- 2 KUNTUM BUNGA LAWANG
- 1 BATANG KAYU MANIS
BAHAN (B1) :
- 5 SUDU MAKAN KICAP PEKAT MANIS (saya guna kicap masin)
- 5 SUDU MAKAN SOS TIRAM
- 1/2 KILO DAGING DIHIRIS TIPIS (saya guna 2 kg tulang)
BAHAN (B2) : DIKISAR
- 10 TANGKAI LADA KERING
- 10 BIJI BAWANG MERAH
- 5 SUDU MAKAN REMPAH KARI DAGING
- 5 CM HALIA
- 5 SUDU TEH LADA HITAM
- 5 SUDU TEH JINTAN KASAR
- 5 SUDU TEH KETUMBAR BIJI
- 3 BIJI BAWANG BESAR
- 2.5 CM LENGKUAS
●CAMPURKAN (B1) SERTA (B2) DAN GAUL SEHINGGA RATA. SETELAH ITU BIARKAN SELAMA 30 MINIT●
BAHAN (C) :
- 250 ML AIR ASAM
- GARAM SECUKUP RASA
- GULA SECUKUP RASA (saya guna gula melaka)
CARA NYA :
- PANASKAN MINYAK DAN TUMIS (A) SEBENTAR. KEMUDIAN MASUKKAN DAGING YANG TELAH DIPERAP BERSAMA REMPAHNYA SEKALI.
- KACAU RATA SEHINGGA MENDIDIH DAN PECAH MINYAK. SETELAH ITU MASUKKAN (C) DAN KACAU SEHINGGA RATA. DAN SETELAH DAGING EMPUK LALU MATIKAN API.
- SELAMAT MENCUBA DAN SALAM MESRA.