Bahan-bahan ( dapat 4 bekas ) :
- 1 cawan whipping cream.
- 2 biji telur - asingkan kuning dgn putih telur.
- 5 sudu gula halus.
- 250gm choc masakan.
- Sesudu marjerin/ butter.
- 1/2 sudu serbuk nescafe - bancuh dgn sedikit air.
- 1 sudu esen vanilla.
Cara Penyediaan :
● Pukul whipping cream menggunakan whisker/mixer sampai stiff peak.
● Dalam bekas yg lain,masukkan kuning telur dan gula.
● Kacau sampai telur tu bertukar kaler jadi cerah sikit,dalam 3-4 minit.
● Dalam bekas yg lain lagi,cairkan choc masakan dan marjerin dgn menggunakan teknik double boiler.
● Lepas choc dah cair,masukkan serbuk nescafe yg dah dibancuh dgn air.
● Masukkan adunan kuning telur tadi ke dalam adunan choc kita.
● Kacau sampai sebati dan panaskan kembali adunan tersebut guna kaedah double boiler.
● Kejap je,lepas tu angkat dan ketepikan.
● Pukul putih telur dalam bekas lain sehingga stiff peak/kembang.
● Akhir sekali,gabungkan kesemua adunan ( whip cream, choc dan putih telur ).
● Kacau adunan sehingga sebati - Jangan terlebih kacau supaya texture mousse kita tak hilang.
● Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai.
● Sejukkan mousse dalam fridge selama 4-5 jam atau semalaman.
● Siap dihidangkan.