Bahan bahan :
- 350 gram udang besar.
- 1 sudu makan minyak masak.
- 1 batang serai – cincang kasar.
- 2 helai daun limau purut – cincang.
- 1 tangkai lada hijau – buang biji dan cincang.
- 1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok).
- 1 biji limau nipis.
- 1 sudu makan sos ikan.
- 1 tangkai cili api – buang biji dan cincang halus.
- 1 biji bawang besar – hiris nipis.
- Garam dan lada sulah secukup rasa.
- 1 sudu makan daun ketumbar cincang – untuk taburan.
Cara penyediaan :
● Bersihkan udang,tinggalkan sedikit kulit dan ekor.
● Panaskan minyak dalam periuk.
● Masukkan kepala dan kulit udang.
● Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3-4 minit.
● Masukkan serai,daun limau purut,lada hijau dan stok.
● Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis.
● Sagat kulit limau nipis yang tinggal.
● Masukkan kulit yang telah disagat ke dalam periuk.
● Biarkan sehingga ramuan mendidih.
● Setelah mendidih,kecilkan api,tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.
● Tapis air rebusan tadi.
● Buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.
● Perah limau nipis,masukkan sos ikan,garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan.
● Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.
● Kecilkan api,masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.
● Masukkan cili api dan hirisan bawang besar.
● Kacau seketika dan tutup api.
● Sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar.
● Siap dihidangkan.