Bahan bahan :
– 300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis.
– 1 sudu besar tepung jagung.
– 1 sudu besar minyak bijan.
– 1 biji bawang besar ~ dipotong baji.
– 3 ulas bawang putih ~ diketukdan dicincang.
– 1 inci halia muda ~ dihiris.
– 1/3 biji capsicum merah ~ dipotong panjang.
– 2bj cili padi.
– 1/3 biji capsicum hijau ~ dipotong panjang.
– Sayur brokoli.
– 3 sudu besar sos tiram.
– 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
– 1 sudu besar minyak bijan.
– sedikit air.
– sedikit garam.
– daun bawang ~ dipotong 1 inci.
– minyak secukupnya.
Cara penyediaan :
● Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan.
● Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 minit.
● Angkat dan ketepikan - goreng hingga betul2 masak.
● Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
● Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
● Masukkan bawang besar,halia dan capsicum. Goreng seketika.
● Masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,minyak bijan dan sedikit garam.
● Goreng sekejap dan masukkan sedikit air ( lebih kurang 1/4 cawan ) - tak nak tambah air pun boleh.
● Masukkan daging yang dah digoreng tadi dan kacau.
● Bila kuah hampir keering masukkan daun bawang.
● Siap dihidangkan.