Bahan bahan :
– 1 ketul ubi kayu yg besar ~ (dalam 3 cawan ubi parut).
– 1 cawan gula pasir.
– 10 helai daun pandan ~ kisar dengan 2 cawan air dan ambil patinya.
– sedikit pewarna hijau jika perlu.
– secubit garam.
Cara penyediaan :
● Ubi dikopek kulitnya (jangan dipotong) dan dibasuh bersih.
● Belah 2 untuk membuang urat tengahnya.
● Parut ubi sehingga habis.(Boleh juga dikisar menggunakan blender tp pastikan juga uratnya dibuang terlebih dulu).
● Perahkan/ toskan air dari ubi parut tadi.
● Tak perlu terlalu kering.
● Perah sikit jer tapi kalau kisar campur air pastikan perah guna kain maslin sebab ubi terlalu halus.
● Panaskan periuk kukus.
● Campurkan parutan ubi,gula pasir,air daun pandan,garam & sedikit pewarna hijau sehingga rata.
● Masukkan adunan ubi di dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
● Hidangkan bersama kuah / sos santan dengan cara scopping.
SOS SANTAN <3
Bahan bahan :
– 1 kotak santan 200 ml - (nak lebih lemak boleh lebihkan santan lagi,kurangkan sukatan air).
– 500 ml air.
– 4 ~ 5 sudu besar tepong beras.
– 2 sudu kecil rata garam.
– Sehelai daun pandan ~ disimpul.
Cara penyediaan :
● Bancuh tepung beras dengan sedikit air sehingga rata (ambil air dari 500 ml tadi). Tapiskan.
● Campurkan santan,air dan air bancuhan tepong beras,garam dan daun pandan dalam periuk.
● Masak degan api sederhana hingga kuah menjadi pekat.
● Rasakan garam.
● Sedia untuk dihidangkan.