Bahan bahan :
- 1 Ekor ayam potong 12.
- 2 Sudu besar rempah kerutup.
- 1 Kotak santan pekat.
- 10-15 Tangkai cili kering - dikisar.
- 7 biji bawang merah - dikisar.
- 3 ulas bawang putih - dikisar.
- 1 inci halia - dikisar.
- 1 inci lengkuas - dikisar.
- 5 batang sera i- diketuk/dititik.
- 2 sudu besar ketumbar - dikisar.
- Kerisik,air asam jawa,gula melaka.
- Garam,gula.
Cara Penyediaan :
● Tumis bahan kisar hingga keluar minyak.
● Masukkan ayam,air dan masak sehingga ayam empuk.
● Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa,perasa dan gula melaka.
● Tambahkan santan pekat dan kerisik.
● Gaul dan masak sehingga kuah pekat dan sedikit kering.
● Sedia dihidang.