GULAI KARI UDANG+KACANG"(Tanpa Santan)
Bahan2
-1 biji bawang merah
-2 ulas bawang putih
-1/2 inci halia
***bahan diatas dihiris.
-1 mangkuk(saiz M) udang basah
-1 tangkai daun kari
-3 sdb minyak masak
-5 sdm rempah kari
-1 sdm serbuk kari
-1 sdm serbuk cili
-2 sdb air asam jawa
-1 cwn air
-Garam/gula/bahan perasa
-1 mangkuk hirisan kacang panjang
-2 biji tomato(belah 4)
-6 tangkai cili padi
Cara-caranya
_Panaskan minyak masak & tumiskan bahan hirisan & daun kari.
_Campurkan rempah kari+serbuk cili+sedikit air... gaulkan sebati.
_Masukkan bancuhan rempah tadi,masak hingga pecah minyak.
_Masukkan air asam jawa & air...
_Bila sudah mendidih masukkan garam,gula&bahan perasa secukupnya...
_Masukkan kacang panjang,cili padi & tomato.
_Akhir sekali masukkan udang..b iarkan beberapa minit sebelum padamkan api... dah siap.