250g Santan pekat masak hingga menjadi tahu minyak.
Bahan A
-300g Gula melaka
-200g gula pasir
-250ml santan cair
-2helai daun pandan
*masak kesemua bhn A dan sejukkn.tapis
Bahan B
-300g tepung kacang hijau goreng/sanngar
-1650ml santan cair
-sedikit garam
-*satukan bhn B kemudian tapis.
Cara-caranya:
satukan bahan A & B kacau rata dan tapis skali lg agar tekturnya fine.
masak atas api yg sederhana kacau hingga 45min atau sehingga kental.kemudia tuangkan ke dlm loyang dan biarkan rata.taburkan dgn tahi minyak yg digoreng td atas permukaan kuih dan biarkan hingga sejuk baru la potong.siap makan
bahan-bahan yg dah di tapis
santan
santan di masak bersama gula melaka dan pandan
masukkan tepung kacang hijau
gaul rata hingga jadi begini
kacau 45 minit hingga pekat dan kental sikit
SIAP!