BAHAN-BAHAN A
-6 BIJI PUTIH TELUR
-1/2 CAWAN GULA PASIR
-1 SUDU KECIL CREAM OF TATAR
BAHAN-BAHAN B
-6 BIJI KUNING TELUR
-1 CAWAN GULA PASIR
-SECUBIT GARAM
-2/3 CAWAN SANTAN
-2/3 CAWAN MINYAK MAZOLA
-2 SUDU KECIL BAKING POWDER - DI AYAK
-1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM - DI AYAK
-1 SUDU BESAR PANDAN PASTE
-1-2 TITIK PEWARNA HIJAU APPLE
CARA-CARA
-MIXER BAHAN A BG KEMBANG... ( SAMPAI DI TERBALIK TAK JATUH )
DH SIAP LETAK TEPI DULU...
W-HISK BAHAN B KECUALI TEPONG & BAKING POWDER, TAK PERLU SMPAI KEMBANG.. JUST BG SEBATI...
-PERLAHAN2 MASUKKAN TEPONG + BAKING POWDER SIKIT2 GUNA SPATULA ( KACAU ARAH 1 HALA.. )
-APABILA BAHAN B DAH SEBATI...
-MASUKKAN BAHAN A SECARA KAUP BALIK....
-LAST SEKALI TUANGKAN ADUNAN KE DALAM ACUAN YG X PERLU D LENSER.
HENTAKKAN BEBERAPA KALI.
-BAKAR SELAMA 40-50MINIT SUHU 170°C ( API ATAS BAWAH )
** SETELAH SIAP D BAKAR,KUARKAN DR OVEN TERBALIK KAN ACUAN.. BIARKAN SEJUK ... BARU POTONG..
INI CHIFFON CAKE, BKN SPONGE CAKE.....
BERBEZA BAHAN2 & RASA PON X SAMA......