Bahan-Bahan:
-Biji ketumbar 2 sudu besar
-Jintan putih 2 sudu besar
-blackpepper 2 sudu besar ( campur semua dan blend till bcm powder)Lebih blh simpan dlm 1 bekas kering utk sebulan.
-Ginger garlic paste 2 sudu besar (Tumbuk ye)-Kayu manis 1 n bunga lawang 1-Bawang besar 1 biji hiris nipis.-Tomato 1 biji-Serbuk kunyit-Daun ketumbar sedikit.-Ayam (ayam kampung paling terbaik)
Cara-cara memasak:-
1. Panaskn minyak (sikit je). Tumis kayu manis, bunga lawang, bawang besar dan ginger garlic paste.
2. Selepas naik bau, masukkan ayam. Kacau sikit dan tambah air as desired. Masukkan serbuk kunyit 1/2 sudu kecil.
3. Kacau dalam 1minit, tambah serbuk yg dikisar tadi. ( 2 sudu besar utk 1/2kg ayam). Teruskan kacau dalam 2 minit. Tambah garam.
4. Masukkan tomato. Api slow. Biar ayam masak. tak boleh mendidih sgt. Nanti pahit.
5. Bila rasam start mendidih sikit. Matikan api. Masukkan ketumbar cincang. Siap
Minum time demam, selsema, batuk memang power...
Sedap sangat dan berkhasiat.