BAHAN PERAPAN AYAM:
- 3 ulas bwg putih
- 2 btg serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 4 sudu besar serbuk cili
- Garam secukup rasa
*Blend semua bahan di atas,lumurkan pada ayam dan perap semalaman
BAHAN PERAPAN AYAM:
- 3 ulas bwg putih
- 2 btg serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 4 sudu besar serbuk cili
- Garam secukup rasa
*Blend semua bahan di atas,lumurkan pada ayam dan perap semalaman
Cara Memasak:
- Langkah Pertama,kukus ayam yg diperap selama 10-15 mnt (half cooked),letak stand pengukus dlm periuk tu.
- Langkah kedua, Glazekan keseluruhan ayam sebelum dibakar.
- Bakar dgn suhu 180°c selama 30 mnt.pastikan oven anda dipanaskan terlebih dahulu.
- Glazekan ayam setiap 10 mnt.
- Taburkan bijan pada glaze terakhir
- Bakar lagi sehingga masak.
- Boleh dihidangkan bersama jagung brocoli kentang dan tomato ceri.
Selamat mencuba.