Bahan2 untuk buat doh pau:
(Bahan untuk 8 - 10 biji pau)
- 2 cawan tepung pau,
- setengah cawan air suam,
- 2 sudu besar gula,
- 1 sudu kecil garam,
- 1 sudu kecil baking powder,
- 1 sudu besar shortening,
- 2 sudu besar susu pekat
- sepeket yis segera.
Cara Memasak:
- Mula-mula ambil air suam pastu larutkan gula, susu pekat dan yis pastu biarkan sampai 15-20 minit sampai yis mengembang & berbuih.
- Pastu masukkan tepung pau, garam, baking powder dan shortening ramas2 sampai sebati.
- Sementara tuggu yis mngembang tu kita siapkan bancuhan coklat dulu. Ambil 2 sudu besar serbuk koko, 2 sudu besar tepung beras & sedikit air kacau2 sampai sebati. Jangan terlalu cair dan pekat yer.
- Ok bila yis dah mengembang masukkan dalam adunan tepung tadi uli2 sampai sekata & tidak melekat di tangan.
- Sampai jadi camni pastu rehatkan doh dalam 20 minit yer. Kesian dia penat dok kena uli..
- Filling dalam dia saya tumis bawang besar & bawang putih (dicincang halus) pastu masukkan isi ayam (potong dadu) pastu masukkan cendawan butang kacau2 jap sampai isi ayam masak pastu masukkan sedikit kiub ayam, serbuk blackpepper & lada sulah. Last sekali masukkan 2 keping cheddar cheese. Tutup api siap..
- Ok bila doh tadi dah mngembang 2x ganda amik besar mana kita nak leperkan pastu masukkan inti dalam dia pastu kemaskan supaya tidak terbuka yer.
- Buat sampai habis adunan pastu alas atas kertas minyak sapukan bancuhan coklat atas pau tu yer..
- Kita biarkan dalam 45 minit sampai adunan mengembang & merekah camtu..
- Panaskan periuk kukus pastu kukus api besar 10 minit je tau. Hihihi lupa nak bagitau tadi batang cendawan kita kukus sekali gak ye..
- Pastikan tutup penutup periuk kukus dengan kain supaya wap tidak menitik atas pau kita
- Ok lepas 10 minit keluarkan pastu sejukkan jap
- Nak masukkan batang cendawan tu kita terbalikkan pau pastu buat lubang di bahagian bawah dia pastu celupkan sedikit hujung batang pau tu dengan bancuhan coklat pastu masukkan je la.
- Pastu sambung kukus lagi 5 minit..
- Siap!