Bahan-bahan (loyang9x9):-
- 2 cwn tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
- 1 1/4 cwn gula halus
- 1 sudu besar ovallette Pastikan HALAL
- 150 ml susu cair
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- pewarna kuning dan hijau
- asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lgi sedap)
Cara Membuat:-
- Ayak tepung dan baking powder.
- Pukul gula dan telur hingga kembang.masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga gebu. anggaran 5-7 minit
- .Masukkan minyak dan digaul sebati.
- Masukkan bhn di ayak berselang seli dengan susu. + esen vanila.
- Gaul sebati dan bahagikan pada 2 warna.
- Loyang dialas kertas myk dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 10 mnit.
- Buat pula lapisan kuning, ratakan dan susun asam
- manis di atas permukaannya dan kukus lagi 10 minit.
- Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
- Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya
- kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang
- selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas
- redai supaya sejuk.